Reklama
 
Blog | František Marčík

K pomníku neznámého Alexandrovce

K smrti Alexandrovců. Původně jsem chtěl ctít pietu a mlčet. Ale reakce mnohých, kteří si sedí na vedení, mi nedala:

– Alexandrovci jsou příslušníky ruské armády, placení vojáci. Ve svých písních a tancích mimo jiné oslavují SSSR a skutky ruské armády. Přeloženo: válečné zločiny napáchané v Čečensku, na východě Ukrajiny a v Sýrii.

– Asi vás to mnohé bude šokovat, ale Rusko proti nám – členským zemím NATO a Evropské unie – vede již několik let válku. Tato válka je nenápadná, skrytá a většinou nekrvavá. Odpovídá platnému návodu, strategii, vojenské doktríně ruského vojenského generála Gerasimova. Tento plán popisuje jednotlivé fáze takzvané hybridní (asymetrické) války.

– První fází je šíření dezinformací a propagandy. Snaha oslabit a rozdrobit protivníka zevnitř, infiltrovat jej, nahlodat ho, rozložit. Destabilizovat protivníka politicky. Postupně ho frustrovat, deptat. Zpravodajství, špionáž a kyberterorismus v tom hrají klíčovou roli. Nejzřetelněji je to dnes vidět v zemích s početnou ruskou menšinou: Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Ukrajině. V Česku podle výroční zprávy BIS i mnoha dalších zdrojů působí desítky takových serverů. Na ruské ambasádě působí 250 zaměstnanců. Podle odborníků se řada z nich věnuje právě šíření propagandy, nejen u nás, ale také v jiných zemích střední Evropy.

– Současné Rusko je v tomto ohledu stát bytostně teroristický a polomafiánský. Zrodilo se z mocenského centra KGB, dnešní FSB. Z lidí blízkých Vladimíru Putinovi. A oligarchů jemu chtě nechtě nakloněných. Svědčí o tom mimo jiné to, že je schopno se spolčit s kýmkoliv a platit pro své účely kohokoliv: žoldáky (Ukrajina, Srbsko), mafiány (země bývalého východního bloku), diktátory.

– Alexandrovci jsou jedním z klíčových nástrojů kremelské propagandistické mašinerie. Jejich spanilá turné a koncerty jsou přináší mnohem víc než estetický požitek. Tanec kozáček a zpěv ruských bylin skrze umělecký zážitek vzbuzují v lidech silné emoční sympatie k Rusku.

– V syrském Aleppu a mnoha dalších místech napáchala ruská armáda za poslední rok jedny z nejhorších válečných zločinů za poslední desítky let. To říkají přední nezávislé lidskoprávní organizace Amnesty International a Human Rights Watch. Výsledek? Tisíce mrtvých civilistů, včetně těch nejmenších. Rozbombardované nemonice, školy, zdroje pitné vody, pekárny, humanitární konvoje. Stovky tisíc lidí na pohybu. Devastujícími kazetovými a termobarickými bombami zdevastovaná města a zem.

– Alexandrovci zahynuli během cesty do Sýrie, kam neletěli proto, aby zazpívali Assadovým dětem koledy. Letěli tam uctít „práci“ ruských vojáků. Práci, jejímž výsledkem jsou hektolitry prolité krve, a tisíce zmařených životů. Včetně těch nejmenších. I Herodes by záviděl.

– Ano, lidsky je pád letadla tragédie. Ovšem nemalujme si zlo jako mračícího se čerta s rohy. Zlo se často schovává do roucha beránčího. A je nejednou bezděčné a nevědomé. Také Heydrich, Höss a řada dalších nacistických pohlavárů byli vzdělanci, lidé kulturně na výši, milující otcové rodin. Nebyli to lidé bez úsměvu a lásky. Koneckonců Hitler miloval zvířata.

– Ježíš Nazaretský nikdy žádné armádě nevelel. Naštěstí. I přesto zůstává naším vzorem. Právě proto ani za času války nemáme páchat válečné zločiny a nectít ženevské konvence. A v této souvislosti se ptejme: Byl atentát na Heydricha skutek žádoucí, nebo ne? Měl být spáchán, když v reakci na něj zemřeli tisíce lidí?

– Ze strategicko-vojenského hlediska se náš protivník vlastním přičiněním „střelil do nohy“. V této rovině to lze patrně vítat, byť buďme ujištěny: Putin z pádu letadla učiní ruské MH-17 (letadlo s cca 300 civilisty na palubě sestřelené na východě Ukrajiny ruskou raketou BUK). Již oznámil vznik nezávislé vyšetřovací komise (vzor vyšetřování pádu MH-17). Navíc podle všeho (rozloha plochy rozptýlených trosek) letadlo vybuchlo (!) ve výšce 10 kilometrů, takže teze o „teroristickém“ útoku bude mít hmotný základ. Na hrobech zahynutých hudebníků postaví soubor ještě věhlasnější a mocnější. Říše zvrácených ideologií staví svůj věhlas a moc na hromadách obětí, jež přinesly. Nás tyto událostí nutí hledat odpovědi na otázku: co běsy, jež tyto říše ženou, může zastavit?

Foto: Loraine – Vlastní dílo, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8294333

Reklama