Reklama
 
Blog | František Marčík

Zle se vede zemi: Nezaměstnanost je nejnižší v historii!

Nezaměstnanost v Česku je na rekordně nízké úrovni. Důvod těšit se z dobré kondice české ekonomiky. Přesto se najdou tací, kteří jsou přesvědčeni, že tato slovíčka jsou falešná. Jmenovitě Matěj Stropnický. Tentokrát ne snad pro svou houbičku na nádobí, kterou střídá jenom tak často, jak je třeba. Ukažme si, v čem se plete.

Jsou v zásadě dva důvody, proč reagovat na něčí vyjádření či veřejně vyslovený názor. Ten první, plnohodnotný, je rozvíjející reakce. Navázat na něčí příspěvek, dále ho rozvíjet, posunout. Ten druhý je kritický, v němž se objasní, proč je ten či onen názor či perspektiva mylná. A pak jsou specifické případy kritického příspěvku, kdy je reakce téměř nutná, protože dotyčný svůj diskusní výkop zkrátka vůbec nezvládl. To je i případ posledního příspěvku Matěje Stropnického. Přečtěme si ho:

Komentář Matěje Stropnického k rekordně nízké nezaměstnanosti.

Komentář Matěje Stropnického k rekordně nízké nezaměstnanosti.

Ad 1/ Statistiky hovoří jinak. Tedy ty, které jsou k dispozici. Viz oblíbená čísla řady levicově smýšlejících, k nimž se Stropnický směle hlásí, podle nichž Řekové pracují nejvíce hodin ze všech evropských národů (co to vypovídá o jejich pracovní efektivitě a výkonosti, ponechme nyní stranou). Ale ani oni nepracují neustále a přesto přežívají. Mimochodem fenomén „volného času“ vznikl v důsledku zkrácené pracovní doby už mezi dvěma světovými válkami. Už za Masaryka by nedávalo smysl napsat, že „lidé pracují vlastně neustále“.  Že Stropnický své tvrzení nedokládá už vůbec žádnou statistikou, nepřekvapí. Ani nadsázku v tom nelze spatřovat. Spíše laciný pokus o silné prohlášení, které zaujme bulvarizující média a rozpoutá diskusi. Návod velice prostý. Co vypovídá o jeho autorovi, si každý domyslí sám. 

CC: Tetyana Tyshchuk, Vox Ukraine

CC: Tetyana Tyshchuk, Vox Ukraine

Ad 2/ Oni nepřihlášení nezaměstnaní se ovšem musí nějak živit, nebo končit na ulici. Stínová či šedá ekonomika (melouchy, práce na černo, nezaevidované platby apod.) podle odhadů dlouhodobě klesá, a to zejména kvůli rostoucímu podílu bezhotovostních plateb. O něco vzrostla během ekonomické krize. Podle odhadů dnes česká šedá ekonomika tvoří cca 15,1 % HDP, tedy přibližně 670 miliard korun. Evropský průměr je 18,5 % HDP, v okolních státech  Rakousko (2015: 8,2 % HDP), Polsko (2015: 23,2 % HDP), Německo (2015: 12,2 % HDP) či Slovensko (2015: 14,1 % HDP).

Mezi nejčastější příčiny šedé ekonomiky se udávají velká daňová zátěž, špatná platební morálka při odevzdávání daní, nekvalitní práce státních institucí a přilišná omezení pracovního trhu. Jinými slovy, přílišná regulace, špatně fungující stát a nevhodná fiskální (tj. vládní) politika. Dotaz zní: může za postupné klesající velikost české šedé ekonomiky také exministr Drábek a TOP09?

Počet lidí bez domova v ČR skutečně roste, celkem jich je podle dostupných čísel více než 11 tisíc. Vinit z toho ovšem toliko Drábkovu vládu je alibismus, selhává také sociální politika státu.

Ad 3/ Pozoruhodné, když antikapitalista Stropnického formátu kritizuje nedostatečnou flexibilitu pracovní síly. Jak kapitalistické a neoliberální! Příčinou není jen konzervativnost českého byznysu, ale také konzervativnost české populace, jak ukazují sociologické průzkumy. Češi jsou jen málo ochotní stěhovat se za prací, ani za ní dlouho dojíždět. Problém je také v nevzdělanosti a v absenci dostatečného počtu kvalifikovaných pracovníků, nejen vysokoškolsky vzdělaných, ale i těch odborně kvalifikovaných. Někteří si možná ještě vybaví ne tak starou zprávu, podle níž v ČR chybí cca 100 tisíc IT odborníků.

Stropnický na závěr správně poukazuje na a zmiňuje několik závažných skutečností. Faktickou deflaci českých platů, konzervativnost některých pohříchu primárně státních odvětví, zmínit mohl – a jako údajně sociálně citlivý politik měl – také rostoucí počet chudobou ohrožených obyvatel, mezi nimiž jsou často matky samoživitelky.

Stropnického komentář ze všeho nejvíce připomíná Eintopf, který se ovšem nedá jíst. Je to směsice pravdivých tvrzení a vesměs nesmyslných a nepodložených analýz. Slovy klasika: keby to nebolo smutné, bolo by to aj smiešne.

Reklama