Reklama
 
Blog | František Marčík

Hurikán Florence vs. supertajfun Mangkhut

Poslední týden jste asi hodně četli a slyšeli o hurikánu Florence, který právě pustoší východní pobřeží USA. Už jste ale asi neslyšeli o tom, že pobřeží Filipín a následně severního Vietnamu, Taiwanu a jihovýchodní Číny (Hong Kong) bude brzy pustošit supertajfun Mangkhut (tropická cyklóna 5., tedy nejvyššího stupně – viz obrázek), přičemž rychlost jeho větrů dosahuje až 290 km/h.

Supertajfun Mangkhut

Důvod, proč o tom píšu, je prostý: upozornit na nepoměr, jaký dostává hurikán Florence v médiích a jak málo se česká m

édia věnují Mangkhutu. Vysvětlení je patrně vcelku prosté a nevyjadřoval bych se k tomu, ale… Čeští novináři sledují hodně americká média, umí často jen anglicky a světové zpravodajské agentury mají často sídlo v anglofonních zemích. Potud je to v pořádku. Nepoměr ale spatřuji v tom, že také tropické cyklóny, nakolik současná klimatologie chápe, do určité míry souvisí se změnou klimatu. A to tak, že změna klimatu znamená více energie (tepla), která se ukládá do atmosféry i oceánů. A s tímto rostoucím množstvím energie se zvyšuje také pravděpodobnost výskytu tropických cyklon, tedy intenzita a četnost tropických bouří.

Zatímco v zemích, jakou jsou Spojené státy americké, mají lidé často velké možnosti, jak se na takové události připravit, zejména v chudých venkovských oblastech jihovýchodní Asie jsou lidé vystaveni obrovským rizikům lokálních záplav, silných větrů, sesuvů půdy a podobně. I proto při posledním tajfunu, který na severu Vietnamu řádil cca před měsícem, zemřelo ve venkovských oblastech kolem 30 lidí.

Zatímco osud cca 15 thajských mladých fotbalistů a jejich trenéra sledoval jedním dechem téměř celý svět a pomoc nabídly mnohé země i osobnosti, tyto „každodenní“, neviditelné, plíživé tragédie neposkytují mediálně vděčnou realitu. Vidíme často až jejich tragické následky, s nimiž lze jen málokdy co dělat. Závěr tohoto poněkud nesouvislého psaní je banální: my, kdož máme historicky na triku největší podíl na změně klimatu, nejsme vystaveni největším dopadům této změny. Těm čelí právě ti, kdo za tuto změnu mohou často úplně minimálně.

Reklama