Reklama
 
Blog | František Marčík

Ruský systém jako perverze

Putinovi stoupla domácí popularita od počátku válečné agrese vůči Ukrajině o 10 procent. Je to osvědčený recept. Kult velkého Ruska, dědictví Sovětského svazu a neporazitelné ruské armády jsou v ruské společnosti zasévány od útlého dětství na pravidelných vojenských přehlídkách, propagandistických estrádách.

Ruská společnost je nemocná a zvrácená z několika důvodů: nikdy na rozdíl od Evropy, Spojených států a dalších koutů civilizace neprodělala osvícenství. Nikdy se na rozdíl od postnacistického Německa systematicky nevyrovnala s dědictvím bolševismu a stalinismu. Většina lží, demagogií a resentimentů v ní tak přetrvává dlouhých třicet let a mafiánsko-oligarchicko-mocenský systém, který Putin vybudoval od 90. let, tato historická traumatu vůči Západu ještě umocnil novými nánosy a vrstvy ideologického balastu.
Ruský systém je systém postavený na systematickém neutuchajícím generování lží, pomluv, nesmyslů a dezinformací. O aktérech, které ruský režim považuje za nepřátelské – tedy zejména všechny demokratické státy, v čele s USA a EU, Ukrajinou -, domácí opozicí či svobodnými novináři. V takovém systému se rozdíl mezi pravdou a fakty na jedné straně a výmyslem a lží na straně druhé postupně stírá. A je jen otázkou času, kdy systém prefabrikovaných kontrafaktů zcela převáží a jeden z nich poslouží jako domněle (kolektivní propagandistickou mašinérií šířený) neochvějný „fakt“, který poslouží jako casus belli. Na pravdě a lži přestane úplně záležet. To jediné, co v takovém systému rozhoduje, je to, co si přeje mocenské centrum a jakou umělou realitu úměrně tomu vytváří a vypouští směrem do společnosti. Ruský společenský systém je v tomto ohledu zvrácený, perverzní.
Že velká část českých i západních akademiků – nejen že nebyla toto nebezpečí s to detektovat, ale dokonce toto nebezpečí relativizovala, zlehčovala a vysmívala se těm, kdo na něj dlouhodobě upozorňovali, by mělo být jednou z hlavních poučení z ruské válečné agrese vůči Ukrajině. Potrefené husy z Institute of International Relations Prague / Ústav mezinárodních vztahů a dalších akademických institucí se rázem ze dne na den překabátili z popíračů, odmítačů a zlehčovačů na experty na putinovské Rusko. Spodoba s překabátěním Zemana, Ovčáčka a spol. nikoliv náhodná.
Reklama