Reklama
 
Blog | František Marčík

Maďarsko likviduje poslední zbytky demokracie, my bychom se měli připravit na podobný útok

Epistola8 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Mezitím, co si Andrej Babiš hraje díky spisovatelskému umu Marka Prchala na státníky, jeho kamarád Viktor Orbán, v roce 1989 jeden ze studentských předáků revoluce, odstraňuje ve jménu boje proti čínskému viru poslední zbytky demokracie, které v zemi zůstávají.

Na stole leží návrh zákona na zrušení parlamentu a armáda přebírá strategické podniky v zemi. Očekávám, že obdobné, byť mírnější pokusy a snahy se vyrojí také u nás.

Přinejmenším se v následujících měsících spojených s nebývalými rozpočtovými škrty zintenzivní početnost a agresivita útoků vedených proti Senátu a EU silně podporovaná Zemanem i Babišem.

Obecně lze v politice čekat výrazně vyšší stupeň agresivity a napětí. Veškeré pokusy tu a tam spolupracovat, naslouchat kvalitní argumentaci a věcnému základu vystřídají líté boje a útoky na opozici. Babišově populistické, tedy na dokonalé znalosti „názoru lidu“ postavené politice poteče výrazně do bot a svoji nervozitu a ohrožení si bude vyčerpávat na boxovacích panácích z opozičních, demokratických stran.

Budeme sledovat intenzivní snahy o přeběhlictví a hledání dosud nepředstavitelných politických dohod i v rámci stran, které se dosud z většiny tvářily jako demokratické. Demokratické síly a osobnosti budou vystaveni velkým zkouškám a bude na jejich bedrech, zda česká demokracie obstojí a přetrvá ve více či méně podobném stavu jako dosud nebo zásadním způsobem „ostrouhá“…

Zůstaňme bdělí a buďme v pozor. Nepřátelé demokracie zaútočí dříve, než by se mohlo v běhu událostí zdát. A jejich chuť a troufalost bude větší než obvykle.

Reklama